2023-06-09
Fra arbejdsdreng til 40 års jubilæum

For 40 år siden, i 1983, begyndte den dengang 16-årige Bjarne Tommy Rasmussen - sin karriere hos Jelling Maskinforretning. De første 1,5 år som fejedreng, men som tiden gik, så blev der plads til ham som lærling. De første opgaver var at udføre eftersyn på gamle mejetærskere sammen med en ældre svend, og det blev også sådan, at eftersyn på mejetærskerne fyldte det meste af læretiden. I 1988 stod Bjarne med svendebrevet i hånden, og stadig med en stor passion for landbrug og maskiner - og her 40 år efter, er Bjarne fortsat hos Dansk Maskincenter (tidligere Jelling Maskinforretning).

De mange opgaver og kasketter igennem arbejdslivet

Opgaverne på værkstedet har budt på mange forskellige opgaver, og udover arbejdet med mejetærskere, så begynder Bjarne også at arbejde med mærker fra IH og Leyland, som forretningen dengang havde forhandling af. Samtidig med opgaverne på værkstedet, fik han til opgave at lære en ung mand ved navn Karsten op, og allerede tre måneder inde i forløbet kunne han sende Karsten alene i marken. Karsten, som har været i Dansk Maskincenter i 38 år, er netop gået på pension.

En ny dør åbner sig, da en svend stopper - Bjarne overtager montørbilen fra den pensionerende svend, og nu var Bjarne selvkørende, og har siden fyldt sine arbejdsdage med kundebesøg. Godt 70% af tiden bruges på besøg hos kunderne.

Med årene kom forhandling af Massey Ferguson traktorer til og Bjarne har også prøvet rollen som værkfører. Med forhandlingen af Massey Ferguson tager arbejdet med traktorer til, og Bjarne har de sidste 25 år arbejdet med traktorer. 

Ejerskifte med drivkraft, men stadig i samme ånd

Efter de første 18 år kommer der nyt ejerskab til i forretningen. Jørgen og Tove Dupont sælger forretningen til Holger og Karin Skjoldemose, som med nytænkning, men også med værdier i samme ånd, driver forretningen videre. 

I løbet af årene blev der ansat lærlinge, og de lærlinge, både Henrik V og René er stadig gode kollegaer til Bjarne i dag. De ekstra hænder betød, at det var muligt at nå de mange, men også flere nye kunder. 

Udover at udføre fejlsøgning har Bjarne også stået for at udføre service og reparationer for andre værksteder.

Når Bjarne tænker tilbage til, hvorfor Jelling Maskinforretning (Nu Dansk Maskincenter) har haft så stor succes, så svarer han lynhurtigt: “Dygtige indehavere og spændende udvikling indenfor landbrug har været af afgørende faktor. Dét at firmaet har været i stand til at løse opgaverne i samarbejde med vores kunder og de stærke relationer, der igennem årene er opbygget” 

De gode gamle minder

I snakken med Bjarne omkring historiefortællingen om de 40 år dukker der hele tiden minder op, og han kommer ikke uden om, at dét der står klarest og som har haft stor betydning, er sommeraftnerne, der ofte blev brugt i marken på at reparere mejetærskere, så de kunne være klar til dagen efter. Arbejdet, der kun blev afbrudt af dug på mejetærskeren, for ellers havde Bjarne sikkert fortsat hele natten. Men fællesskab omkring høsten tæller også stort i den store samling af minder. 

Når der spørges ind til, hvor hans interesse for faget startede, så kommer det også klart og hurtigt fra Bjarne: “Interesse for landbruget stammede fra hans forældres husmandssted, hvor han lærte at gøre alting selv. Han så forældre, der var dedikeret til deres arbejde og brugte alt den ekstra tid de havde, til at passe landbrug og være selvforsynende”. 

Privat bor Bjarne i Horsens med sin kone Karin og 4 børn. Fritid er der lidt svært at finde tid til, men han kan godt lide at reparere ting, og ferierne bruges på camping. 

Fejring med kunder, kollegaer og samarbejdspartnere

Dagen markeres med en reception fredag den 23. juni kl. 13-16 hos Dansk Maskincenter, i Jelling.